Barnbruden- Anna Laestadius Larsson

Barnbruden- Anna Laestadius Larsson

Barnbruden

Människan föds fri och överallt är hon i bojor.

Hedvig Elisabeth Charlotta (tysk prinsessa), dotter av furstehuset Holstein- Gottorp. Blivande man Carl (svensk kusin). Färden över havet som 15-åring. Allt hon älskat hade hon tvingats lämna.

Charlotta och Sophie blir vänner. Sophie berättade om hennes och Fredriks vänskap. Charlotta hoppades på att de skulle bli svägerskor. Som i ett första led lägger flickorna bort titlarna. Charlotta berättar om Eutin, nära Lubeck. Hon talar om sin hemlängtan.

Prinsessan Charlotta spelar Bach på piano. Musik och baler vid hovet.

Sophie och Charlotta pratar om det stundande bröllopet och första kyssen. Axel har lärt Sophie hur man gör. Sophie lär Charlotta hur man skall kyssas. Såhär kommer man göra din Carl. Sophie smeker henne på bröst och skötet. Resten spar vi till bröllopsnatten.

I fjärde kapitlet når båten kusten och Erstavik. Charlotta har svårt med språket, att komma ihåg alla namn på människorna i hovet, vetskapen att Karl hennes nya man är otrogen och hur hennes nya liv i Sverige kommer att bli. Sophie blir uppsagd och Charlotta får inte reda på varför.

Bröllopsnatten närmar sig. Hovdamerna var äldre och allvarliga. Charlotta saknade Sophie. Efter bröllopet blev hon badad i rosenbad och lagd i sängen i väntan på prinsen. Hon var vaktad av två soldater. Skulle hennes man uppvakta sin fru? Tillslut kommer Karl, väldigt full. Brodern och delar av hovet står runt sängen när Karl lägger sig på henne. Charlotta var för första gången själv med sin make. Karl var fientlig och hård och kall. Han tvingade sig mot henne och våldtog henne. Det var över på några minuter. Vad var det för romantiskt trams hon hade trott på? Karl borde ha stannat natten ut i brudsängen.

Karl tillbringar mycket tid med sin älskarinna som han har en son med.

Efter några månader sa doktorn att Charlotta var gravid. Helt plötsligt ökade hon i rang och status på slottet. När det visade sig att så inte var fallet blev hon utstött och anklagad. Det enda positiva var att hon fick tillbaka Sophie. De hade en vänskaplig lesbisk relation.

Pottflickan, Charlottas tjänsteflicka misshandlas då hon anklagas för stöld. Flickan är oskyldig. Hänvisningar till Rousseau och andra upplysningsfilosofer.

26 kapitlet, Sverige var ett rike utan tronarvinge. Efter nio år har Charlotta fortfarande inte fått barn.

En persons ställning kan ändras av bara en blick från kungen. Eftersom Charlotta var smart och duktig i spel, var hertigen avundsjuk och körde bort henne från hasardspelen. Han kunde inte ta att hon var bättre än honom.

Charlotta var tvungen att släppa in Karl ibland på nätterna. Upprepade våldtäkter. Ej frivilligt sex.

Axel, Sophies bror hade gjort framgång i franska hovet och hos Marie-Antoinette. Nu var han tillbaka hos svenska hovet.

Frimurarna hade en strävan efter jämlikhet för bröder inom samfundet. Framstående bröder och kungligheter intresserade sig för deras ritualer, ockulta texter och riter. De hade etablerat kontakt med den andra sidan. Han var den utvalde. Intresset till alkemin återkommer i boken.

Kungligheterna var den stora höjdpunkten på 1 maj.

Sophie tvingades att äkta Piper och de förde Fredrik utomlands. Fredrik och Sophie ville trotsa kungen och fly. Sophie kastade sig otröstlig över sängen. Giftermål är allt för allvarligt för att handla om hjärtefrågor. Det hade de lärt sig från barn. Fredrik vädjade till Sophie att inte kasta bort sitt liv. Flykten stoppades, och adelsdamen förbereddes från ett förhatligt äktenskap.

Charlotta ville dölja sitt havandeskap. Hon hade järnsmak i munnen och drabbades av ett våldsamt illamående. Karl misshandlade henne till missfall. Det kunde hon aldrig berätta för honom. Han visste inte om graviditeten. Hon hade inte rätt att ha hemligheter för sin man. En man hade rätt att tukta sin fru.

36 kapitlet. Pottungen blir vittne till hur kungen lägrat drottningen i alla år genom fel hål. Hans okunskap ger självklart inga barn. Vem skall undervisa konungen i en sådan intim sak? I mörkret lurade de mörka krafterna. Pottungen följde andlöst allt drama från sitt gömställe under sängen. Vilken man skulle vilja ha en flicka som var stum? Charlotta försökte göra henne till Kammarljungfru.

Vita frun spökade på slottet och letade efter de två barn som hon mördat. Slottsherren kunde utfärda dödsstraff.

Kvinnor dömdes för häxeri. Grevinnan de la Gardie kom ofta till deras undsättning. Kvinnor dömdes också för barnadödande.

Matilda var avundsjuk på Sophie och försökte säkra Olofs framtid. Hon hade svikit Charlotta och kastat Sophie i olycka. När hon nu skulle dö reds hon av samvetskval.

Pottungen fick mens, bättre utseende och mindre hårt arbete. Hennes mamma blev dödad för anklagelse om barnamördare. Pottungen fick tillbaka sin röst och skrek. Lisen fick tysta och trösta henne. De gick till en bar och Lisen tvingade i henne sprit. Flickan började prata. Lisen beställde in vars en sup till. Pottungen fick tillbaka sina minnen. Jag heter Johanna, sa Pottungen.

Kapitel 49. Föräldralösa flickor. Charlotta vill skapa en fond. Pottflickan Johanna försöker spela att hon fortfarande är stum och att hon inget hör. Johanna snor böcker från Hertiginnan. Hon förstod att hennes nya färdighet kunde vara farlig. Vem trodde hon att hon var? Ett pissjon i herrskapsdräkt? Även tjänstefolket var avundsjuk på henne.

På den fideikommiss där Sophie befann sig kunde hon kunna gå utan korsett. Här kunde Sophie lära känna husfrun, göra marmelad och slippa hovlivet. Här var Sophie likvärdig alla andra. De fick henne att känna sig välkommen. Det skulle nog bli folk av fina frun.

Kungen skiljde sig och gifte om sig. Det fanns en oro över bristen på arvingar. Det talades om tryckfrihet och envälde. Var vän med alla, men särbehandla ingen. Var det Charlottas fel? Munck närmade sig pottungen. Charlotta förbarmade sig över henne.

55 kapitlet firande av det nya kungaparet. Kungen gick ut och låtsades rätta till byxor och skjorta.  Munck smög in bakvägen. Ingen mer än Gud visste om deras arrangemang. De älskade varandra. Hon var gravid.

Charlotta och Axel träffades i smyg. Axel var hennes första förälskelse. Kungen höll hovet i järngrepp. De dansade som dockor efter hans vilja.

Sophie oroade sig för Charlotta. Sophie var gravid igen, och hennes man lämnade ofta henne ensam. Piper tillbringade sin tid på hovet. Fredrik var bortrest. Charlotta var med Axel. Något Sophie förstod, var lycklig över, men visste var en lek med elden.

Sophia Magdalena födde kungens son, som egentligen var Muncks son. Detta ansågs vara landsförräderi och kunde hota kungens och drottningens ställning. Änkedrottningen talade inte med sin son. Bäst var att tiga. Kungen kallade Charlotta och syskonen till krismöte. Han ville förvisa sin mor på livstid.

57 kapitlet Änkedrottningen skrev på ett papper som erkände kungens son som hans.

Charlotta och Axel blir ovänner om Axels syn på kvinnor och politik. De franska upplysningsfilosoferna och deras tankar diskuteras i romanen.

Charlotta anklagas då hon inte fått barn. Drottningen som är havande med en bastard, hotar hennes mans rätt till tronen.

Hertigen börjar intressera sig för pottungen Johanna. Charlotta och pottungen delar säng. Vänskap eller kärlek? Charlotta träffar Sophie och försäkrar henne om hennes kärlek eller vänskap.

Pottungen fick sin mens. Vitklädda män hämtade henne och tvättade henne. Procession där Johanna fick lägga sig i mitten. Bröderna åkallade Jehova och läste en psalm. Hertigen och de andra ordenmännen genomförde sin ritual. Alla männen tog sitt finger mellan hennes ben, ritade ett y av blodet på sitt bröst och sa en ramsa. Johanna led trots opium och vin. Hennes dröm om ett bättre liv hade krossats. Ritualerna var nyckeln till mystiken. Hertigen våldtog henne och lämnade av henne på ett ställe för prostituerade. Använd, urkramad och offrad försökte hon blunda och glömma. Johanna hade hamnat på spinnhuset. Johanna blir förhörd av Sivers. Hon lyckas övertala honom om att hon är en horunge och aldrig bott på slottet. Pottungen var gravid.

68 kapitlet Charlottas brevdagbok som hon skrev för eftervärlden. Kungen har skiljt sig från drottningen och gift om henne med Munck. Hon var tvungen att skriva om detta och censurera detta.

Dagen före nyårsafton bjöd kungen till fest. Charlotta satt brevid hertigen. Munck syntes inte til denna festkväll. Hertigen hade försäkrat Charlotta att Johanna hade det bra i sin nya tjänst. Helt plötsligt började människor skrika att elden var lös på festen. De kungliga fördes ut från lokalen och kom i beskydd. Hertigen tittade exalterat ut över de döda. Festlokalen döptes om till råttfällan. Barn ropade förtvivlat efter sina döda föräldrar. Kungen red runt road.

Hertigen kom i vit dräkt och överrumplade Charlotta.

Boken slutar med att Johanna konstaterar att hon är gravid med hälften pottunge och hälften furste. Hon konstaterar att hon aldrig skall lämna bort sitt barn.

Personer:
Hedvig Elisabeth Charlotta- gift med Karl eller Gustav III?
Wilhelm- Charlottas bror
Sophie von Fersen- Charlottas vän
Adolf Ludvig Piper- den som Sophie är ämnad att gifta sig med.
Axel von Fersen- bror till Sophie
Matilda Lewenstorm
Fröken Ekenlöf
Gustav (bror till Karl)
Karl X11- prinsen, senare Kungen
Isdrottningen
Prins Fredrik- tillsammans med Sophie
Katarina av Ryssland
Lovisa Ulrika- Änkedrottningen
Sophia Magdalena- nya drottningen
Kung Gustav 111
Hertigen
Munck- adelsman
Augusta Löwenhielm- Karls älskarinna
Sophia Albertina- Karl och Gustavs syster
Fröken Sparre
Johan Sigismund Sparre
Caroline- tjänsteflicka till Charlotta
Pottflickan Johanna
Lisen- tar hand om pottflickan
Marie Antoinette- Franska drottningen
Ludvig- Franska kungen
Wingård- biskop i Göteborg
Polismästare Sivers- kungens underrättelsetjänst

Händelser:
1772 års revolution
1776 upprepade våldtäkter på Charlotta
1792 Maskeradbalen Gustav III mördad av Ancharström

Omnämnda personer:
Robinson Crusoe (Daniel Defoe)
Bellman
Mozart
Rousseau
Voltaire


Kommentarer