Lucy Dillon- När livet börjar om

Mysig skönlitteratur i vårvädret: 


Handling:

Libby och Jason är gifta och Jasons pappa har nyligen gått bort. De bestämmer sig för att hjälpa Jasons mamma och ta över det familjehotell som mamman/svärmodern Margeret och Jasons pappa Donald tidigare ägt. Hotellet heter The Swan  och ligger på landet utanför London. Paret vill flytta från storstan till landet för att förverkliga sina drömmar och skapa en tillflyktsort för storstadsmänniskor. Hotellet är vackert, jaktinspirerat, rosablommiga tapeter, idylliskt och rustikt på gammalt engelskt vis. Svärföräldrarna hade inte brytt sig om bokningssystem, hemsidor eller andra nymodigheter. Libby och Jason har en del att renovera och förnya för att få gäster till hotellet.  Det är inte lika lätt och drömmande som de hade hoppats på. 

När de öppnar upp i april och håller på att ta emot två av sina första gäster mitt uppe i renoveringen, så sker en bilolycka. En ung kvinna väldigt lik Libbys syster ligger medvetslös… Den påkörda kvinnan hade Libbys adress i sin ficka, vilket förbryllade polisen. (Kapitel 1)

En kvinna vaknar upp i bandage på ett sjukhus. Eftersom hon har minnesluckor ger sjukhuspersonalen henne namnet Joanne Bloggs. Libby besöker kvinnan på sjukhuset. (Kapitel 2-3) Det utvecklar sig en vänskap mellan Libby och kvinnan. 

En vacker, sorglig, mänsklig och hoppfull roman om livet. Bra språk, lätt att läsa och komma in i efter att ha läst de första sidorna. Lite långtråkig när jag ögnar igenom resten av boken. Skönlitteratur. 

(9:a på topplistan i maj 2017)

Såhär inleds boken: 

‘Arthur tittade upp på Libby med blanka, svarta ögon som uttryckte vad hans ägare, ett äldre par, var för hövliga för att säga: “Ni har inte bokat in oss eller hur?”

På andra sidan av den polerade ekdisken i receptionen på Swan Hotel slutade Libby abrupt att knappa sig runt i bokningssystemet. Han vet tänkte hon när hon mötte hans blick. Han vet att de inte är registrerade någonstans, att vi för ögonblicket inte har ett enda rum som duger för gäster och att jag innerst inne inte tycker att hundar borde vara tillåtna på hotell, allra minst i sängarna. 

Taxen viftade sakta på sin smala svans och lade huvudet på sned som för att bekräfta att hon gissat rätt. Särskilt beträffande hundarna i sängarna. 
Libby blinkade ansträngt. Det är bara en liten korv på fyra ben, påminde hon sig. Inte en hotellinspektör.

Fast, som det påpekades på varenda hotellchatt, det kunde man aldrig så noga veta…
“Två nätter, Harold var namnet” upprepade mrs Harold och flyttade över handväskan till andra armen. “Är det något fel? Vi har varit på resa ända sedan klockan åtta imorse”. ‘

Personer: 

Libby: Huvudperson gift med Jason
Jason: Huvudperson gift med Libby
Joanne Bloggs “Pippa”: Kvinna som blir påkörd.
Karen Holister: Sjuksköterska
Jonathan Reynolds: Läkare
Mrs Harold: Gäst på hotellet
Mr Harold: Gäst på hotellet
Arthur: Paret Harolds hund
Dawn: Städerskan på hotellet
Margeret: Libbys svärmor
Donald: Libbys svärfar som nyligen gått bort
Bob: Margerets hund
Luke: Jasons äldre bror
Diane: Libbys mamma
Sarah: Libbys frånvarande syster
(Tillkommer fler personer eftersom jag bara läst tre kapitel)

Tid och miljö: 

Handlingen inleds med en händelse den 24/4. Det känns som att boken utspelar sig i ett relativt nutida engelskt samhälle på landet. 
Handlingen utspelar sig på hotellet The Swanpå landsbygden i Longhamton en bit utanför London. Delar av handlingen utspelar sig på ett sjukhus. 


Kommentarer